زیبایی

اسید استیک و خواص آن برای پوست

اسید استیک و کاربرد آن

اسید استیک چیست و چه کاربردی در محصولات بهداشتی دارد؟

اسید استیک  (Acetic Acid) یا اتانوئیک اسید یک ترکیب شیمیایی آلی است که به صورت مایع بی‌رنگ با بوی تند و طعم ترش مشخص می‌شود.

 این ماده از دوران باستان شناخته شده و حتی بقراط از آن به عنوان ضدعفونی‌کننده استفاده می‌کرده است.

کاربرد اسید استیک در محصولات بهداشتی (پوستی، شوینده، آرایشی)

در محصولات بهداشتی و آرایشی نیز اسید استیک کاربردهای خاص خود را دارد. از مهم‌ترین این کاربردها می‌توان موارد زیر را نام برد:

مراقبت از مو

در نرم‌کننده‌ها و شامپوها گاهی از اسید استیک (اتانول اکسید) به‌عنوان تنظیم‌کننده pH استفاده می‌شود. این اسید می‌تواند به درخشش و نرمی مو کمک کند و باقی‌مانده صابون روی موها را پاک کند.

محصولات دهان و دندان

محلول‌های حاوی اسید استیک (مانند برخی دهانشویه‌ها یا شوینده‌های تنفسی) از خواص ضدمیکروبی این ماده استفاده می‌کنند. اسید استیک خوراکی (سرکه) می‌تواند به کاهش عفونت‌های دهان و خوشبو کردن نفس کمک کند

مراقبت از پوست

اسید استیک به صورت مستقیم در بسیاری از کرم‌ها یا تونرها به کار نمی‌رود، ولی سرکه (محلول رقیق اسید استیک) در برخی تونرها یا محصولات پاک‌کننده پوست به‌عنوان ماده‌ای ملایم با خاصیت قابض (آسـترینژنت) استفاده می‌شوداین خاصیت می‌تواند به منقبض کردن منافذ پوست و کنترل چربی کمک کند. همچنین به دلیل خاصیت ضدمیکروبی، در بعضی محصولات ضدآکنه خانگی توصیه شده است.

محصولات شوینده خانگی

در شوینده‌های لباس، ظرف و سطوح خانگی از اسید استیک (معمولاً به شکل سرکه سفید) به عنوان چربی‌زدا و جرم‌گیر استفاده می‌شود. این کاربرد از دیرباز متداول است و به عنوان گزینه‌ای طبیعی برای جایگزینی مواد قوی شیمیایی توصیه می‌شود.

محصولات آرایشی

در برخی کرم‌ها و لوسیون‌ها اسید استیک (یا نمک‌های استات آن) به عنوان ماده تنظیم pH به‌کار می‌رود تا اسیدیته فرمولاسیون در محدوده پوست باشدهمچنین در فرایند ساخت عطر و ادکلن، از اسید استیک در تهیه برخی نت‌های عطری (مانند اَسترات‌ها) استفاده می‌شود.

به طور خلاصه، اسید استیک در محصولات بهداشتی بیشتر نقش تنظیم‌کننده pH و نگهدارنده ملایم دارد. این ماده در غلظت‌های پایین (معمولاً چند دهم تا یک درصد) در شامپوها، نرم‌کننده‌ها و کرم‌ها استفاده می‌شود تا بافت محصول مناسب و خاصیت ضد میکروبی خفیفی داشته باشد. ترکیبات ضد عفونی‌کننده خانگی حاوی سرکه نیز از قدیم مورد استفاده بوده و نشان داده شده است که محلول ۵–۱۰ درصد اسید استیک می‌تواند بسیاری از باکتری‌های خانگی مضر را نابود کند.

ایمنی و درصد مصرف در محصولات

استفاده از اسید استیک در محصولات نیازمند رعایت میزان مجاز و نکات ایمنی است. نکات مهم عبارتند از:

حداکثر غلظت مجاز در آرایشی/بهداشتی

 طبق گزارش کمیته بررسی ترکیبات آرایشی (CIR)، اسید استیک با غلظت تا حدود ۰.۳٪ در محصولات آرایشی بدون خطری برای مصرف‌کننده است. در غلظت‌های بالاتر (مثلاً چند درصد) احتمال تحریک و حساسیت پوستی بیشتر می‌شود.

موارد خوردنی

در محصولات خوراکی (مانند سرکه) معمولاً اسید استیک با غلظت ۴–۸٪ (به صورت محلول در آب) مصرف می‌شود. میزان اسید استیک در سرکه‌های جدول از ۴٪ تا ۸٪ متغیر است و برای ترشی‌سازی غذایی می‌تواند بالاتر باشد.

محلول‌های شوینده

 در مصارف خانگی (مانند جرم‌گیر و شستشوی سطوح) معمولاً از محلول‌های ۵۱۰٪ اسید استیک استفاده می‌شود تا اثربخشی کافی در ضدعفونی و زدودن رسوب‌ها حاصل شود

ویژگی‌های خطر

اسید استیک خالص بسیار خورنده است. برچسب خطر (R35) برای این ماده به معنای «ایجاد سوختگی‌های شدید» است. تماس مداوم پوست با اسید استیک غلیظ یا استشمام بخارات آن می‌تواند موجب سوختگی، ورم، و تحریک شدید دستگاه تنفسی شود. به‌طور کلی اگر غلظت اسید استیک در محصول نهایی پایین باشد، اثرات خورندگی بروز نمی‌کند.

نکات احتیاط

 همواره باید از تماس مستقیم با اسید استیک غلیظ خودداری کرد. کار کردن با این ماده در محیط‌های دارای تهویه مناسب و با تجهیزات حفاظتی انجام شود تا از صدمه پوستی و تنفسی جلوگیری شود. به همین دلیل در صنایع بهداشتی و غذایی از اسید استیک تصفیه‌شده (فودگرید) با خلوص مشخص و فاقد ناخالصی‌های مضر استفاده می‌شود.

به طور کلی در کاربردهای پزشکی اسید استیک باید با دانش و راهنمایی تخصصی مصرف شود. برای مثال، استفاده از سرکه یا محلول اسید استیک در منزل تنها به عنوان درمان کمکی توصیه می‌شود و استفاده از داروی صنعتی اسید استیک بدون نسخه خطرناک است. مطالعه‌ها نشان داده‌اند که اسید استیک می‌تواند به درمان برخی عفونت‌ها کمک کند، اما احتمال تحریک پوست و غشاءهای مخاطی هم وجود دارد.

ضررهای احتمالی برای پوست

ضررهای اسید استیک

در تماس مستقیم با پوست، اسید استیک می‌تواند آثار مضر زیر را ایجاد کند:

آسیب سوختگی

 غلظت‌های بالای اسید استیک (خصوصاً گلاسیال و خالص) شدیداً خورنده است و می‌تواند سوختگی شیمیایی پوست، خونریزی، تاول و قرمزی ایجاد کند. حتی بخارات قوی آن نیز ممکن است به چشم و مجاری تنفسی آسیب برساند.

تحریک خفیف

محلول‌های رقیق‌تر (مثلاً ۵–۱۰٪) معمولاً فقط باعث قرمزی و سوزش سطحی می‌شوند. آزمایش‌های پوست نشان داده است که تماس ۱۰٪ اسید استیک به مدت ۴۸ ساعت تنها تحریک خفیفی ایجاد می‌کند.

خشکی و التهاب

تماس مکرر و طولانی‌مدت با اسید استیک (حتی رقیق) ممکن است منجر به خشک شدن پوست، پوسته‌ریزی یا در موارد حساس ایجاد درماتیت تماسی گردد.

حساسیت

 در موارد نادر، افرادی که پوست بسیار حساسی دارند ممکن است به اسید استیک واکنش آلرژیک بدهند. در هر صورت باید از تماس این ماده با چشم، غشاهای مخاطی یا پوست ترک‌خورده خودداری کرد.

بنابراین در محصولات پوستی همواره میزان اسید استیک باید بسیار پایین و تست‌ شده باشد. استفاده از عینک و دستکش در هنگام کار با اسید استیک صنعتی توصیه می‌شود تا از بروز عوارض پوستی پیشگیری شود

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

اسید استیک یک ترکیب چندکاره و بسیار پرکاربرد است که از صنعت شیمی و غذایی تا محصولات بهداشتی و پزشکی کاربرد دارد.

در محصولات آرایشی-بهداشتی از اسید استیک در غلظت بسیار پایین (≤۰.۳٪) استفاده می‌شود تا تنظیم‌کننده pH و نگهدارنده‌ای مطمئن باشد. در عین حال خاصیت ضدمیکروبی آن، کاربردهایی نظیر ضدعفونی موضعی و شستشوی گوش را امکان‌پذیر کرده است.

نکته مهم این است که مصرف این اسید در محصولات بهداشتی باید با توجه به ایمنی انجام شود. در فرم غلیظ خورنده بوده و باید از تماس طولانی با پوست خودداری کرد. اما در غلظت مجاز می‌تواند به بهبود کیفیت فرمولاسیون‌ها و اثرگذاری مطلوب کمک کند. با توجه به توسعه مستمر پژوهش‌ها و نیاز صنایع مختلف، انتظار می‌رود نقش اسید استیک در آینده همچنان افزایش یابد و استفاده‌های جدیدی در داروسازی، مراقبت شخصی و صنایع نوظهور بیاید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *